Hoe de bouw beheren in Rotterdam

Bouwbegeleiding Rotterdam

Bouwen in Rotterdam is een gelaagd proces, met verschillende fasen die met elkaar verbonden zijn door onderling verbonden riolen en pompstations. Om de bouw van een project effectief te beheren, moet u rekening houden met alle verschillende factoren: Wat is de omvang van het werk en wat is het tijdschema voor voltooiing? Hoeveel tijd wordt erin gestoken?

Wat is bouwmanagement?

De bouw is een samenwerkingsproces, waarbij veel belanghebbenden samenwerken om een project te ontwerpen en te bouwen. Dit alles moet worden beheerd door iemand binnen het projectteam, die verantwoordelijk is voor alle aspecten van de bouw. De term “management” verwijst naar het proces van beheer van deze activiteit, maar de term wordt meestal toegepast op de individuele teams die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de ontwikkeling en de uitvoering van het project.

Jarenlang was de verantwoordelijkheid voor het bouwbeheer grotendeels verdeeld tussen de hoofden van de verschillende departementen. Die status is niet langer geldig, aangezien Nederland een nettobetaler is geworden. De Nederlandse regering heeft daarom de Centrale Directie Bouw opgericht, die verantwoordelijk is voor de planning, het ontwerp en de uitvoering van alle bouwprojecten in Nederland.

Planning en ontwerp van de bouwplaats

De planning en het ontwerp van een project worden beheerd door de betrokken departementen, waaronder het ontwerpbureau (DGO). Het ontwerpbureau stelt een plan, of voorbeprijzen, op voor het bouwproject. Deze planning gebeurt in samenwerking met het bouwteam, en kan betrekking hebben op C-profielen, geodetische verkavelingen en andere gespecialiseerde projecten.

Het planningsproces valt niet alleen onder de verantwoordelijkheid van het ontwerpbureau en het bouwteam. Het Bureau voor Milieuplanning en Onderzoek (BEEP) speelt een sleutelrol in het hele proces, aangezien het milieueffectrapporten (MER’s) opstelt voor alle projecten in Nederland. Hiertoe behoort ook het BEEP-Fondsbedrijf, dat het officiële adviesorgaan van de Nederlandse overheid is.

Wijzigingscontrole

De wijzigingscontrole van een bouwproject is nauw verbonden met het wijzigingsbeheer van alle andere afdelingen van de projectorganisatie en met het wijzigingsbeheer van de aannemer. Dit omvat de tijdige voltooiing van veiligheidsrapporten en regelmatige kwaliteitsborgingsinspecties, alsmede de tijdige uitvoering van door het ontwerpbureau en het bouwteam aanbevolen wijzigingen. Bulkaankoop en onderhoud is een gangbare praktijk in de bouw en kent ook in Nederland een lange geschiedenis. Begin 1900, toen Nederland midden in de Tweede Wereldoorlog zat, nam het aantal bouwvakkers dat zich met masker- en oogbescherming moest beveiligen enorm toe.

De bouwsector begreep al snel het belang van dergelijke bescherming en begon in 1956 een beleid voor masker- en oogbescherming in te voeren. In datzelfde jaar werd Nederland ook partij bij de Wet op de arbeidshygiëne van de Europese Unie, die eisen stelde aan het leveren van veilig en schoon werk in de bouw. Dit werd nog belangrijker in de nasleep van de Black Lives Matter-beweging, die het idee aanvocht dat elke vorm van geweld op de werkplek getolereerd zou moeten worden. De bouwsector zag al snel de noodzaak in om veiligheidspraktijken te versterken door middel van opleiding, en kwam in 1961 met het idee van het helmbeschermingsprogramma.

Contracting in Rotterdam

De bouw is een gezamenlijke activiteit, waarbij veel belanghebbenden samenwerken om een project te ontwerpen en te bouwen. Dit alles moet worden beheerd door iemand binnen het projectteam, die verantwoordelijk is voor alle aspecten van de bouw. De term “management” verwijst naar het proces van beheer van deze activiteit, maar de term wordt meestal toegepast op de individuele teams die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de ontwikkeling en de uitvoering van het project. Vele jaren lang waren de meeste bouwprojecten in Nederland gesitueerd in de regio’s Noord, Midden en Oost Nederland.

Deze regio’s waren de meest productieve regio’s in Nederland en vormden de belangrijkste bron van werkgelegenheid voor veel Nederlandse werknemers. De bouw in de regio’s Noord en Centrum is nu echter grotendeels beëindigd, en nieuwe projecten bevinden zich nu in de regio’s West en Zuid. De overgang naar het nieuwe bouwmodel is nu in volle gang en in het zuiden wordt momenteel veel werk verzet.

Related Post